lauantai 13. tammikuuta 2018

IL: Miten maailmasta tulisi parempi kissoille - viisi asiantuntijaa vastaa

http://www.iltalehti.fi/perheartikkelit/201801112200660441_pt.shtml

Päivittäiset leikkihetket
Kalifornian yliopiston tutkija Mikel Delgado painottaisi leikkimisen merkitystä.
- Maailma olisi parempi paikka kissoille, jos kissojen kanssa elävät leikkisivät niiden kanssa joka päivä interaktiivisilla leluilla.
Delgado kertoo, että monet käytösneuvontaan saapuvat asiakkaat väittävät, etteivät heidän kissansa leiki tai halua leikkiä. Hän muistuttaa kuitenkin, että kissat ovat saalistajia ja sanoo, että kaikilla kissoilla on kyky leikkiä tavalla, joka muistuttaa saalistamisen vaiheita.
Delgadon mukaan kissan saa leikkimään, kun liikuttaa lelua kuin se olisi saaliseläin, kun stimuloi kaikkia kissan aisteja ja pitää mielessä, että niiden saalistuskäyttäytymiseen kuuluu vaaniminen ja hyökkäys.
- Monella sisäkissalla on liian vähän virikkeitä. Annamme niille rakkautta, mutta se ei ole tarpeeksi. Ne tarvitsevat fyysistä aktiivisuutta pysyäkseen kunnossa ja stressin vähentämiseksi. Parinkin minuutin leikkihetki kepin päässä olevan lelun kanssa on hauska ja suhdetta vahvistava kokemus molemmille!

 Kanssakäymisessä erilaiset mieltymykset kuin ihmisillä

Sam Gaines eläinsuojelujärjestö RSPCA:sta nostaa esiin väärinkäsityksen, joka koskee kissojen sosiaalista käytöstä ja erityisesti niiden vuorovaikutusta ihmisen kanssa.
- Useimmat kissat haluavat tyypillisesti usein tapahtuvaa mutta matalan intensiteetin vuorovaikutusta, kun taas monet ihmiset haluavat harvemmin tapahtuvaa mutta kauemmin kestävää vuorovaikutusta.
Eroavaisuus voi Gainesin mukaan johtaa siihen, että kissa käyttäytyy aggressiivisesti ja saatetaan siksi leimata äkäiseksi tai ilkeäksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

 Kesä alkaa oleen lusittu, mikä sopii mulle vallan mainiosti. Syksy on suosikki vuodenaika 💓💓💓