sunnuntai 18. joulukuuta 2016

IS: 3-vuotiaan Einon lääkäri-isän puheenvuoro: ”Olisin halunnut pojalleni eutanasian”

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-2000005010252.html

Eino sai aivoverenvuodon, joka tuhosi hänen aivonsa. Lapsi joutui kärsimään viikkoja ja lopulta kuoli kuivumalla. Siksi Harri Seppälä kannattaa eutanasiaa – lääkärinä ja Einon isänä. ”Se on rakkauden teko.”


" Vanhempien pitäisi pystyä suojelemaan lapsiaan. Koin, etten pystynyt. Eino oli jonkinlaisessa kamalassa limbotilassa, enkä voinut mitenkään auttaa. Hän ei pystynyt elämään, mutta hänen ei annettu kuolla. Tuntui, että hoitosysteemi oli kidnapannut meidän lapsemme. Jos ei olisi tarvinnut ajatella muuta perhettä, olisin ollut valmis auttamaan Einoa ja menemään vaikka vankilaan. Olisin mennyt sinne puhtaalla omallatunnolla, vaikka se olisi yhteiskunnan silmissä näyttänyt miltä.

Harri ei ymmärrä, miksi ihmisen annetaan toivottomassa tilanteessa kärsiä, mutta eläimen kärsimykset ymmärretään lopettaa.

– Entä jos kodin lattialla makaisi päivätolkulla tuskissaan, vaikeasti vammautuneena rakas lemmikkikoira, joka laskisi alleen, ei pystyisi liikkumaan, ei syömään, ei kommunikoimaan mitenkään ja silmät katsoisivat eri suuntiin niin kuin Einolla? Kuinka moni sanoisi, että on oikein vain odottaa, että koira jossain vaiheessa kuolee? Eikö se olisi eläinrääkkäystä? Harri kysyy."

" Muistan keskustelun, jonka kävin tiimin uuden lääkärin kanssa Einon kipulääkityksestä nesteiden lopettamisen aikaan. Hän mietti kipulaastarien käyttöä. Laastareiden vahvuutta piti nostaa vähitellen, koska liian vahva opioidilaastari saattaisi pysäyttää Einon hengityksen. Ymmärsin tietysti, ettei tällaista armahtavaa lappua saanut Einon iholle liimata. Mutta sinällään aika absurdi keskustelu kuolevan pojan sängyn äärellä. Parasta mitä sairaalalla oli tarjota Einolle ulospääsyksi tilanteesta oli kuolema kuivumalla."

" Harri hymähtää niille, jotka korostavat, että ihmisen täytyy antaa kuolla luonnollisesti.

– Mitä se luonnollinen on? Onko hengityskone luonnollinen? Onko nenämahaletku luonnollinen? Kun lääketiede koko ajan kehittyy, me voimme pidentää sellaisten ihmisten elämää, jotka muuten luonnollisesti kuolisivat. Einon ”luonnollinen” kuolema olisi tapahtunut heti ensimmäisenä päivänä. Mielestäni lääketiede ottaa vastuuta ihmisen elämästä manipuloimalla sairausprosesseja. Mikä kuoleman avustamisesta sitten tekee luonnotonta? Onhan sekin lääketieteellinen toimenpide.

Harri ymmärtää kyllä ja hyväksyykin, että on ihmisiä, jotka vastustavat eutanasiaa. Mutta hänellä on toive näille ihmisille: älkää kieltäkö sitä muilta."

(Kannattaa lukea koko juttu IS:n sivulta)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

 Kesä alkaa oleen lusittu, mikä sopii mulle vallan mainiosti. Syksy on suosikki vuodenaika 💓💓💓