keskiviikko 17. huhtikuuta 2019

IL: Omistajan jatkuva sometus tekee koiran surulliseksi - voi johtaa käytöshäiriöihin ja masennukseen, varoittaa brittieläinlääkäri

https://www.iltalehti.fi/perheartikkelit/a/427c54e7-9ce9-4cf8-b703-60364ce2dd25?fbclid=IwAR1ClWBoTueCGXixzlcLUwJKf_tnuGtDK6_mb5qEWg3Bx0W39tmb5aZKZlY

Kun kiinnitämme enemmän huomiota kännykkäämme kuin koiraamme, koiran ja ihmisen välille syntynyt sosiaalinen side kärsii, ja koira voi tuntea olonsa yksinäiseksi. Tuloksena voi olla koiran masentuneisuutta ja käytöshäiriöitä. Eläinlääkäri ja VetUK-verkkokaupan perustaja Iain Booth varoittaa aiheesta Metro-lehdessä.
Boothin mukaan kännykkäriippuvuutemme vaikuttaa koiriin enemmän kuin kissoihin, koska koirat ovat laumaeläimiä ja tarvitsevat ihmiseltä ohjausta ja vahvistusta.
– Jos koira toivoo ja odottaa huomiotasi, mutta olet liian kiireinen selaillessasi jotain täysin merkityksetöntä Facebook-päivitystä, sinulla on ongelma.
– Jos tilanne jatkuu viikkoja, kuukausia tai vuosia, tuloksena on käytöshäiriöitä.
On hyvin koirakohtaista, miten se reagoi jatkuvaan huomiotta jättämiseen. Toiset koirat voivat kärsivällisinä vain odottaa. Toiset koirat saattavat alkaa käyttää kyseenalaisia keinoja saadakseen omistajan huomion.
– Jos et kommunikoi koirasi kanssa, se voi alkaa hakea vuorovaikutusta muista ihmisistä tai muista koirista. Koirasta voi tulla todellinen kiusankappale.
Jos omistaja vielä tällaisessa tilanteessa menettää malttinsa ja huutaa koiralle, on huono kierre valmis.


Booth muistuttaa myös, että koirillakin voi ilmetä masennusta.
– Varoittavia merkkejä ovat ruokahaluttomuus ja lisääntynyt unentarve. Ne saattavat myös vältellä omistajaa tai piiloutua tältä, ja ne saattavat alkaa nuolla ja jäytää tassujaan rauhoittaakseen itseään.
– On tapauksia, joissa koiralle on määrätty masennuslääkkeitä koko sen elämän ajaksi, koska oireet ovat olleet niin vakavia.
Booth neuvoo lemmikinomistajia viettämään lemmikkiensä kanssa laatuaikaa, kun se on mahdollista, sillä lemmikit eivät kulje vierellämme ikuisesti.
– Helli ja rakenna suhdettanne sen sijaan, että torjut ja jätät lemmikkisi huomiotta. Laita kännykkä pois. Minusta kännykään mukaan ottaminen koiralenkille on sama kuin istuisi ravintolassa kumppanin kanssa ja selailisi Facebookia keskustelemisen sijaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

 Kesä alkaa oleen lusittu, mikä sopii mulle vallan mainiosti. Syksy on suosikki vuodenaika 💓💓💓