perjantai 26. heinäkuuta 2019

AL: Tamperelaisten lemmikkien ei kannata sairastua öisin – matka eläinlääkäriin on tuskainen taival

https://www.aamulehti.fi/a/550bcaf5-7f48-45ca-842c-4b33670bebdd

Pyynikintorilla sijaitseva eläinlääkäriasema Status sulki heinäkuun alussa ovensa lomien ajaksi.
Tamperelaisissa lemmikinomistajissa nettisivujen lomaviesti herättää huolta. Kun kaupungin ainoa viikonloppuisin läpi yön päivystävä eläinlääkäriasema on kiinni, mistä sairastuneelle lemmikille saa hoitoa?
Hattulasta, vastaa kaupunki. Sinne Tampere ohjaa myös arkisin iltakymmenen jälkeen kiireellistä hoitoa vaativat eläinpotilaat.
Eläinlääkintähuoltolain mukaan kunnan on huolehdittava kiireellisen eläinlääkäriavun saamisesta kaikkina vuorokaudenaikoina.

Kunnat voivat järjestää päivystyksen yhteistyössä, ja päivystyspalvelualue saa olla laaja. Laki vaatii kuitenkin, että kiireellisen eläinlääkärinavun täytyy olla saatavilla kohtuullisessa ajassa ja kohtuullisen etäisyyden päässä.
Maantieteelliset olosuhteet otetaan laissa huomioon, mistä johtuu, että ”kohtuullisuus” ymmärretään sitä väljemmin, mitä harvempaan asutusta seudusta on kyse.
Tämän vuoden alusta Ruokavirastoksi muuttunut entinen Evira pitää nyrkkisääntönä sitä, että pääosan asiakkaista tulee päästä päivystävän eläinlääkärin vastaanotolle kolmen tunnin sisällä tilauksesta mihin kellonaikaan tahansa. Päivystysalueet täytyy mitoittaa siten, että eläimen omistajan matka pieneläinvastaanotolle on alle sata kilometriä.
Tampereelta päivystykseen pääsee edelleen jotakuinkin näissä raameissa. Etäisyys Tampereen keskustasta Hattulan vastaanotolle on reilut 70 kilometriä. Kaupungin pohjoislaitamilta sadan kilometrin raja paukkuu jo rikki.

Kasvavalle autottomien kaupunkilaisten joukolle Hattulan-matkaan kuluu aikaa ja rahaa. Siinäkin tapauksessa, että linja-autojen aikataulut osuvat kohdalleen, taksien ja bussien yhteispelillä aikaa siirtymiseen voi helposti mennä pari tuntia.
Sairaan lemmikin kanssa se on parhaimmillaankin tuskainen taival, monessa tapauksessa mahdoton.
Lapin ja Kainuun maakunnissa sekä saaristossa matka eläinlääkärin vastaanotolle voi venähtää hyvinkin pitkäksi. Sitä taustaa vasten etäisyyksistä purnaaminen Tampereella tuntuu turhalta.
Toisaalta voi kysyä, kuinka Suomen kolmanneksi suurimmassa kaupungissa voi olla tämänkaltainen tilanne.

Suurten kaupunkien vetovoimaa lisää nimenomaan se, että palvelut ovat lähellä ja suhteellisen vaivattomasti saavutettavissa. Autoa ei tarvitse, koska arki sujuu ilmankin. Omasta kulkupelistä luopuminen on jopa toivottavaa.
Epätoivo iskee silloin, kun lemmikki sairastuu. Ja kuten lemmikinomistajat tietävät, pahimmat vaivat tuntuvat aina tulevan virka-aikojen ulkopuolella.

Statuksen väki lomailee ainakin heinäkuun ja mahdollisesti osan elokuusta. Tammelassa avautunee syksyllä ympärivuorokautisesti päivystävä klinikka.
Ennen sitä on aiheellista selvittää helpoin reitti Hattulaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

 Kesä alkaa oleen lusittu, mikä sopii mulle vallan mainiosti. Syksy on suosikki vuodenaika 💓💓💓