maanantai 4. joulukuuta 2017

IL: Vuosien kipu on vienyt Harrin itsemurhan partaalle: ”Auton hintainen kipustimulaattori kyljessä eletään”

http://www.iltalehti.fi/kotimaa/201712042200579611_u0.shtml

Rakennus- ja autoalalla ikänsä töitä paiskineen perheenisän Harri Vallinin, 43, elämä muuttui keväällä 2011, kun mystiset alaselkäkivut alkoivat.
Siitä alkoi edelleen kestävä kipuhelvetti, joka ajoi miehen pois töistä lääkäri- ja lääkekierteeseen, leikkaukseen ja masennukseen itsemurhan partaalle.
- Kun katselen parvekkeelta ulos ja kuulen junan äänen, teidän, miten saisin kivun loppumaan. Onneksi perhe pitää kasassa, radan varressa Raumalla asuva Vallin kertoo Iltalehdelle.

Miehellä todettiin 2012 synnynnäinen selkävika, jota hoidettiin fysioterapialla ja särkylääkkeillä ja hänet määrättiin Turun yliopistolliseen sairaalaan luudutusleikkaukseen. Se poisti muutamaksi kuukaudeksi ankarat kivut ja jälleen aloitettiin fysioterapia ja kuntoutus. Kivut alkoivat kuitenkin uudelleen. Ne veivät unet, mieli ärtyi ja aika kotona ilman työtä oli yksinäistä. Vuoden kuluttua ortopedi lähetti miehen hermorata- ja lihassähkötutkimuksiin sekä magneettikuvaukseen, jotka paljastivat laajat alaselän hermovauriot. Vallinin mukaan jumppa- ja fysioterapia olivat vain pahentaneet tilannetta.
- Sitten 2014 alkoi hoitoni sairaalan kipupolilla ja minulla todettiin samalla keskivaikea masennus ja työkyvyttömyys. Sain vain osittain kuntoutustukea. Sitten vuoden päästä psykiatri sai läpi vaatimuksensa, että masennusta ei voida hoitaa, jos kipua ei hoideta. Masennukseni ja ahdistukseni oli jo todettu vakavaksi ja sain onneksi täyttä kuntoutustukea, Harri kertoo.
Koko ruljanssissa häntä ihmetyttää terveyskeskuksen ja kipupolin välinen pompotus, missä mies kokee olleensa vuosia.
- Kunnallinen terveydenhuolto ja erikoissairaanhoito eivät toimi yhdessä tehokkaasti, kun menin kipupolin ollessa kiinni terveyskeskuslääkärille, sieltä passitettiin vain uudelleen polille ja taas päinvastoin hakemaan lääkärinlausuntoa. Pompottelu, odottelu ja hoidon virhearvioinnit lisäävät tuskaa, Harri kritisoi ja on tekemässä useita valituksia asiasta.

 Turun yliopistollisen keskussairaalan erikoislääkäri ja palvelualajohtaja Tuula Manner ei ota vaitiolovelvollisuuden takia kantaa Harri Vallin tapaukseen, mutta kertoo yleisesti kipupolien toimivan aina moniammatillisesti.
- Pitkittynyt kipu on aina moninainen, sen hoito vaatii moniammatillisuutta. Pitkittyvään kipuun liittyy aina henkinen kuormitus. Kipu rasittaa ihmisen mieltä ja tarvitaan myös mielen hoitoa. Kipupotilaita hoitavat anestesiologien lisäksi psykiatrit, psykologit, fysiatrit ja fysioterapeutit. Noudatamme käypähoidon suosituksia ja kansainvälistä käytäntöä, Manner sanoo.
Miksi potilas kokee pompottelua kivun hoidossa?
- Teemme kipupolilla potilaalle aina kokonaisvaltaisen kivun hoitosuunnitelman, jossa on mukana potilaan omalääkäri ja potilaan perusterveydenhuolto. Polilla ei ole resurssia akuutin kivun hoitoon, tarvitsemme aina uuden lähetteen hoitavalta omalääkäriltä, jos akuutit kivut lisääntyvät tai tulee muutosta terveydentilassa, Manner sanoo.
Kivun hoitamisen tavoite on kokonaisvaltainen hoito, joka tähtää potilaan paluuta mahdollisen normaaliin elämään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

 Kesä alkaa oleen lusittu, mikä sopii mulle vallan mainiosti. Syksy on suosikki vuodenaika 💓💓💓