keskiviikko 12. syyskuuta 2018

HS: Jopa miljoona suomalaista kärsii migreenistä, mutta vain osa heistä on hoidossa – ”Migreeniä ajatellaan pienen porukan sairautena”

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005824588.html

Joka kymmenes suomalainen on saanut diagnoosin migreenistä, mutta vähintään samankokoinen joukko kärsii oireista, sanoo migreenipotilaita hoitava neurologian erikoislääkäri ja dosentti Marja-Liisa Sumelahti.

Migreenistä kärsivät voisivat saada apua lääkehoidoista, jos asia nousisi esiin. Suomessa on paljon diagnosoimatonta migreeniä, Migreeniyhdistyksen toiminnanjohtaja Sirpa Hietaranta arvioi.

”Migreeniä ajatellaan pienen porukan sairautena, mutta lähes jokainen tuntee jonkun, joka kärsii migreenistä.”

Lievä migreeni voi hoitua tulehduskipulääkkeillä, mutta vaikeampia hoidetaan täsmälääkkeillä. Ne pitää aloittaa heti eikä vasta sitten, kun tulehduskipulääke ei enää tehoa.

Sairaus rasittaa suomalaisia selvästi, selvisi lääkeyhtiö Novartiksen maailmanlaajuisessa kyselyssä, johon vastasi runsaat 11 000 ihmistä.

345 heistä oli suomalaisia. Valtaosa kävi töissä mutta lähes kaikki olivat joutuneet olemaan töistä poissa migreenin takia edellisen kuukauden aikana.

Yli puolet raportoi päänsärkykohtauksista, jotka kestivät ennakko- ja jälkioireineen yli vuorokauden. Niiden myötä keskittyminen kärsi töissä ja tuottavuus laski.

Joka kymmenes oli menettänyt työpaikkansa migreenin takia.

”Raskas vuorotyö ei ole oikea valinta migreenin kuormittamalle”, Sumelahti arvioi.

Mitä vanhempi vastaaja oli, sitä pitempään kohtaukset kestivät.

”Kolmen vuorokauden migreenikohtaus on aika tavanomainen 40–50-vuotiaalla naisella”, Sumelahti sanoo.

Kipu ei ole ainoa oire, vaan lisäksi vireystila laskee, väsyttää, ja kyky ratkaista ongelmia heikkenee.

Yli puolet vastaajista kokee, että migreeni hallitsee elämää. Yhtä moni kertoi inhoavansa elämäänsä ja tuntevansa avuttomuutta ja syyllisyyttä, kun ei voi pitää lupauksiaan sairauden takia.

Suurin osa kertoi joutuneensa jäämään pois perhejuhlista ja muista tapahtumista migreenin takia. Moni kokee syyllisyyttä sairaudestaan, vaikka ei ole voinut vaikuttaa sen puhkeamiseen.

”Kurja sairaus, joka rajoittaa elämää”, toiminnanjohtaja Hietaranta luonnehtii.

”Se ei kuitenkaan estä elämistä, vaan elämästä voi nauttia sairaudesta huolimatta.”

Migreenidiagnoosi selviäisi muutamassa minuutissa yksinkertaisilla kyselyillä, asiantuntijat sanovat.

Takana pitää olla viisi päänsärkykohtausta, jotka ovat kestäneet vähintään neljä tuntia ja jopa 3 vuorokautta, särky on kohtalaista tai kovaa, sykkivää tai toispuoleista, ja säryn aikana on on pahoinvointia tai oksentelua tai valo- ja ääniarkuutta.

Keskiviikkona vietetään Euroopan migreenipäivää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

 Kesä alkaa oleen lusittu, mikä sopii mulle vallan mainiosti. Syksy on suosikki vuodenaika 💓💓💓