sunnuntai 28. lokakuuta 2018

IS: Saavatko toisten syömisen äänet sinut raivon partaalle? Saatat kärsiä misofoniasta

https://www.is.fi/terveys/art-2000001193709.html?fbclid=IwAR1IwNCvHdCOjB1yLbh_Tg7787uu9yA_gWj_1rYhdxG7x7WugymBFXBaZr8


Mussutus, maiskutus, rouskutus? Vievätkö toisten äänekkään ruokailun äänet viimeisetkin itsehillinnän rippeesi?
Saatat kärsiä misofoniasta, jonka voi kääntää myös äänten vihaamiseksi tai ääniyliherkkyydeksi. Osaa siitä kärsivistä ärsyttävät tavalliset elämänäänet, kuten syömisäänet, hengitys tai kynän naksuttelu.

Kyse ei ole pelkästä pienestä ärsytyksestä, vaan monille muille ihmisille yhdentekevät arkiset äänet aiheuttavat misofoniasta kärsivälle stressiä ja raivoa, joka voi johtaa verbaaliseen tai fyysiseen reaktioon. Eläinten äänet eivät kärsiviä häiritse eikä oma maiskuttelu vaan pelkästään kanssaihmisten tuottamat äänet.

Voi pahentua iän myötä

Useimmille misofoniasta kärsiville se kehittyy kymmenen ikävuoden tietämillä ja voi pahentua iän myötä. Vuonna 2013 tehdyn hollantilaistutkimuksen mukaan suurin osa siitä kärsivistä ymmärtää reaktionsa ääniin olevan kohtuuton, mutta ei voi asialle mitään.

Osa tutkijoista on tosin sitä mieltä, että misofonia voi olla oire toisista häiriöistä, kuten ahdistuksesta tai pakko-oireisesti häiriöstä.

Saatat olla myös nero

Maiskutuksesta ja muista äänistä ärsyyntyville on kuitenkin olemassa myös hyviä uutisia. Psykologit uskovat, että sama ominaisuus, joka estää sulkemasta ulkomaailman ääniä ulkopuolelle voi myös viitata äärimmäiseen luovuuteen ja normaalia korkeampaan älykkyyteen. Tutkijat uskovat, että ominaisuus helpottaa useaan asiaan keskittymistä kerralla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

 Kesä alkaa oleen lusittu, mikä sopii mulle vallan mainiosti. Syksy on suosikki vuodenaika 💓💓💓