torstai 20. kesäkuuta 2019

IL: Australialaisleski kertoo: tällaiset olivat mieheni kaksi viimeistä minuuttia eutanasiaklinikalla

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/4d205741-320a-43fc-a87a-d792236a3bed

Australialainen Troy Thornton, 54, kuoli sveitsiläisellä eutanasiaklinikalla maaliskuussa, vierellään vaimonsa Christine. Kuolema oli sellainen, jota aviopari oli toivonut. Rauhallinen, arvokas ja täynnä rakkautta.
Troy oli työskennellyt palomiehenä, kun hän sairastui monisysteemiatrofiaan. Se on keskushermostoa rappeuttava sairaus, jolle ei ole parannuskeinoa. Sen syytä ei tiedetä, mutta sairaus ei ole periytyvä.


Thorntonit päättivät matkustaa Sveitsiin eutanasiaklinikalle.
Henkilökunta kertoi, että Troy pystyy kuulemaan Christinea vielä kaksi minuuttia sen jälkeen, kun lääkeaineet alkavat virrata Troyn elimistöön.
– Sanoin hänelle kaiken sen, mitä pystyin ajattelemaan. Kerroin hänelle kuinka paljon rakastan häntä. Kerroin pitäväni huolen siitä, että lapset eivät koskaan unohda häntä. Sanoin lasten tietävän, kuinka tärkeitä he ovat isälleen.


Henkilökunta oli sanonut koskettavansa Christinen päätä hellästi sitten, kun he olivat varmoja siitä, että Troy on poissa.
Mutta kun hetki tuli, Christine sanoi tunteneensa sen vaistonvaraisesti.
– Pystyin tuntemaan eron. Hän ei ollut enää läsnä, oli vain tyhjä kuori.


En kysele, oliko tämä oikein. Tiedän tarkalleen mitä Troy tunsi ja ajatteli. Oloni on rauhallinen sen vuoksi, että pystyin täyttämään Troyn toiveen hyvästä kuolemasta. Se tapahtui arvokkaasti.
Monisysteemiatrofiaan sairastuneet vaipuvat lopulta vegetatiiviseen tilaan ja kuolevat usein tukehtumalla omaan limaansa, kun esimerkiksi nielemisestä tulee mahdotonta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

 Kesä alkaa oleen lusittu, mikä sopii mulle vallan mainiosti. Syksy on suosikki vuodenaika 💓💓💓