torstai 23. marraskuuta 2017

IL: Kun kissa puraisee, syynä voi olla hellyysaggressio - tästä on kyse

http://www.iltalehti.fi/perheartikkelit/201711222200550998_pt.shtml

Silität ja rapsuttelet ystävällistä kissaa, kun se yhtäkkiä ja varoittamatta tikkaa hampaansa käteesi. Hämmennyt ja mietit, onko kissa arvaamaton ja aggressiivinen. Hämmennys lisääntyy, kun kissa tulee välikohtauksen jälkeen puskemaan ja hakemaan hellyyttä.
Pirkanmaan eläinsuojeluyhdistys Pesu ry valistaa kissatietoiskussaan Facebookissa, että tällaista käytöstä kutsutaan hellyysaggressioksi.
Sillä kissa ilmaisee, että nyt riittää.
Ennen hampaiden käyttämistä kissa on saattanut vaivihkaisin elein viestittää, että "hellyysmittari" alkaa tulla täyteen. Eleet ovat voineet olla niin pieniä ja ihminen niin tottumaton havaitsemaan niitä, että vihjeet ovat jääneet huomaamatta.
- Hellyysaggressio syntyy, kun hellyysmittari pomppaa taivaisiin ja kissa ei käytännössä tiedä, miten siihen reagoida, Pesu ry kirjoittaa.
- Tätä tapahtuu myös kissojen välisissä suhteissa - oletteko huomanneet kahden kissan pesevän toisiaan, ja sitten toisen häntä alkaa liikkua ärtyneesti? Jos hetki jatkuu, niin toinen usein antaa toiselle tassusta tai jopa puree. Myös kissojenvälisessä viestinnässä siis viestien tulkinta voi mennä huti!

Hellyysaggresiota voi ehkäistä opettelemalla tulkitsemaan kissan eleitä.
Pesu ry mainitsee kissan käyttämistä eleistä muun muassa korvien taaksepäin taivutuksen, hännänpään heiluttamisen, silmien mustuaisten laajenemisen, asennonvaihdon ja poispäin tassuttamisen.
- Jotkut kissat myös työntävät ärsytyksen kohdetta pehmeällä tassulla taaksepäin, hännän lyödessä lattiaan.
Kissojen käyttämät eleet ja niiden selkeys vaihtelevat kissakohtaisesti ja myös sietämisen rajat ovat erilaisia eri yksilöillä. Pesu ry:n mukaan erityisesti orpopennuilla esiintyy hellyysaggressiota. Tosin niillä kyse on usein leikkiinkutsusta ja siitä, että ne eivät ole oppineet viestimään kissojen kielellä.
- Tällöin yksi ratkaisu on vaikka kiljahtaa korkealta. Pennut ja emo opettavat usein toisiaan juuri tällä tavalla, eli kun leikki menee liian rajuksi, toinen rääkäisee ja leikki loppuu (yleensä) siihen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

 Kesä alkaa oleen lusittu, mikä sopii mulle vallan mainiosti. Syksy on suosikki vuodenaika 💓💓💓