tiistai 20. lokakuuta 2015

AL: Pamin selvitys alipalkkauksesta: Vastaanottokeskusten ympärillä havaittu rekrytointiryhmiä

http://www.aamulehti.fi/Kotimaa/1195002682908/artikkeli/pamin+selvitys+alipalkkauksesta+vastaanottokeskusten+ymparilla+havaittu+rekrytointiryhmia.html

Palvelualojen ammattiliiton Pamin selvityksen mukaan ulkomaisen työvoiman alipalkkaus on yleistä kiinteistöpalvelualalla. Lähes yhtä merkittävänä ongelmana alalla pidetään harmaan tai jopa täysin pimeän työvoiman käyttöä.
Verohallinnon, poliisin ja aluehallintoviranomaisten mukaan ulkomaalaisten työntekijöiden alipalkkausta koskevat tapaukset ovat lisääntyneet siivousalalla nopeasti 2010-luvulla. Myös Pamin tietoon tulevien alipalkkaustapausten määrä on kasvanut merkittävästi. Tarkastuksissa on paljastunut, että ulkomaisen työvoiman käyttöä koskevia säännöksiä noudatettiin moitteettomasti vain alle 40 prosentissa tarkastuksen kohteena olleista yrityksistä. Luvattomia työntekijöitä oli joka kymmenennessä kohteessa.Hintoja polkevat toimijat pystyvät tarjoamaan palveluita 20-40 prosenttia halvemmalla kuin Suomen työehtosopimuksia noudattavat yritykset.Nyt julkaistun selvityksen mukaan ongelmat korostuvat pienissä, alihankinta ja työvoimanvuokrausyrityksissä.Suomessa on noin 8500 kiinteistöpalvelualan yritystä, jotka huolehtivat siivouksesta, kiinteistönhoidosta tai isännöinnistä. Ne työllistävät arviolta noin 58 000 ihmistä.

Vastaanottokeskusten ympärillä rekrytointiryhmiä

Tällä hetkellä poliisilla on havaintoja vastaanottokeskusten ympärillä toimivista rekrytointiryhmistä.- Vaarana on, että ihmissalakuljettajille velkaantuneet turvapaikanhakijat ja oleskeluluvan saaneet pakotetaan maksamaan velkojaan alipalkatulla työllä. Viimeistään nyt olisikin aika kriminalisoida alipalkkaus ja täydentää lainsäädäntöä palkkarikoksen käsitteellä, Pamin yhteiskuntasuhteiden vastaava Hanna Kuntsi sanoo.Pamin ja Kiinteistötyönantajien tilaaman selvityksen mukaan harmaan työvoiman käyttöä pidetään alalla lähes yhtä merkittävänä ongelmana kuin ulkomaalaisten työntekijöiden alipalkkausta. Harmaa työvoima ilmenee pimeiden palkkojen maksamisena ja työnantajamaksujen laiminlyönteinä.- Pam ja raportin mukaan pääosa yrityksistäkin kannattaa rakennusalalla käytössä olevien harmaan talouden torjuntakeinojen laajentamista kiinteistöpalvelualalle. Tällaisia ovat esimerkiksi veronumeromenettely ja palvelunostajan ilmoitusvelvollisuus palvelua suorittavista henkilöistä ja yrityksistä, Kuntsi sanoo.Pamin näkemyksen mukaan julkisia hankintoja koskevan hankintalain uudistamisessa tarjouksen johtavaksi valintakriteeriksi pitää säätää paras hinta-laatu -suhde. Myös tilaajavastuulakia tulisi uudistaa todellisen, sopimuksenaikaisen vastuun suuntaan.Lith Consulting Groupin toteuttamaan selvitykseen haastateltiin kiinteistöpalvelualan työntekijöitä, yrityksiä, palvelujen tilaajia sekä viranomaistahoja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

 Kesä alkaa oleen lusittu, mikä sopii mulle vallan mainiosti. Syksy on suosikki vuodenaika 💓💓💓