lauantai 8. marraskuuta 2014

Koirani

Väsymys on kova. En nuku vieläkään :( Toi koira aiheuttaa hirveän stressin vaikkei oikeasti ole mitään syytä. Yritän koko ajan itselleni tolkuttaa että vanhuus ei ole mikään sairaus ja päivä kerrallaan mennään, kuolema korjaa kyllä sitten kun aika on ja sitä on turha murehtia, mutta en voi sille mitään että näen joka yö Jojosta (elokuussa kuollut vanha koira) painajaisunta ja heräilen kun Iines lopettaa kuorsaamisen. Mun tarttisi saada vähän tosta koirasta lomaa. Kun on kaikki päivät sen kanssa kotona niin tulee liikaa kiinnitettyä huomioo jokaiseen pieneenkin täysin selitettävään muutokseen sen käytöksessä :( :(  Kauhea stressi päällä... Ainoa hyvä puoli on että omat kivut ja vaivat unohtuu välillä.

Olen jo muutaman viikon miettinyt tuon koiran viemistä eläinlääkäriin tarkistukseen. Pelkään vain niin kovasti, että jos jotain löytyy tai eläinlääkäri muuten rupeaa painostaan siihen E sanaan ihan vain vanhuuden takia. Sen takia en millään veisi sitä ennenkuin sille tulee oikeasti joku sellainen vaiva, että on pakko. Koska missään nimessä en halua sen kärsivän jos sille tulee jotain mikä selvästi aiheuttaa kipua ja jota ei voi auttaa. Vaikka luottamus itseen on taas horjunut niin uskon kyllä huomaavani jos sille tulee kipuja. Tällä hetkellä ainoat merkittävät, huolta aiheuttavat oireet on sen väsymys ja ylipaino. Tänään varmuuden vuoksi listasin noita sen oireita sen varalta jos nyt kuitenkin joudun sen viemään lääkäriin.

Yleistila: Väsymys lisääntynyt. Nukkuu yöt hyvin, torkkuu päivisin. Lähtee mielellään ulos ja jaksaa siellä olla puolisen tuntia. Syö hyvin. Leikkiminen vähentynyt mutta vielä päivittäin hetken aikaa leikkii joko luulla tai pehmolelulla. Uudet luut/lelut jaksaa vielä innostaa. Ulos katselee (päivystää) joinain päivinä enemmän ja joinain vähemmän. Yleisesti ottaen päivittäinen torkkuminen lisääntynyt. Vieraiden käyminen selvästi väsyttää.

Raajat: Kävely parantunut kesästä. Ei ole ontunut ollenkaan pariin kuukauteen. Kävely on hidasta ja hieman jäykkää. Jaksaa ihan hyvin 15min-½h lenkit. Pidempiä lenkkejä ei enää jaksa. Pienilläkin lenkeillä välillä pysähtelee. Mutta on edelleen kiinnostunut ympäristöstä ja jäniksen perään lähtee kyllä kovaakin. Portaat pääsee ylös mutta mieluummin tulee hissillä. Hyppääminen vaikeutunut.

Iho: Iho on todella hyvä. Hieman paikoittain karvat lähtenyt. Mutta iho ei punoita eikä muitakaan allergiaoireita ole ollut yli 2 vuoteen.

Korvat: Korvat on kohtalaiset. Välillä vuotaa enemmän ja välillä vähemmän mutta merkittävästi eivät ole haitanneet (ei raavi tai läpytä korvien puhdistuksen jälkeen). Kuulo mielestäni hyvä. Ei kuule kieltoja mutta lattialle tippuvan sipsin kyllä vaikka toisesta huoneesta.

Silmät: Terveet. Näkö todennäköisesti huonontunut. "Pelkää" pimeässä, ulkona pysähtyy enemmän katseleen asioita mutta vaikea sanoa johtuuko näöstä vai mistä. Ei kuitenkaan törmäile esineisiin kotona tai ulkona.

Keho: Ylipainoinen. Todennäköisesti johtuu lääkityksestä. Olen myös miettinyt että tuon allergikonruoan syöttäminen on voinut olla virhe (olen tarkemmin lukenut etikettiä ja on aika rasvaista ruokaa). Välillä epäillyt että iso maha voisi johtua esim. kasvaimesta tms. Mutta koira on tasaisesti lihava joka puolelta eikä kärsi vatsaoireista mikä sotii kasvain teoriaa vastaan. Hormonaalihäiriöitä tms. myös epäilty. Olen nyt vaihtanut ruoan vähärasvaiseen mutta varsinaista laihdutuskuuria en rupea vanhalle koiralle pitään. Ylipaino lähinnä huolettaa nivelten ja sydämen rasiintumisen vuoksi.

Vatsa: Vatsa toimii hyvin. Satunnaiset ripulit selitettävissä saadulla (=varastetulla) vehnää sisältävällä ruoalla. Syö hyvällä innolla. Juominen hieman lisääntynyt, mutta aina juonut paljon lääkityksen takia.

Sydän/Keuhkot: Vaikea sanoa ilman tutkimusta mutta mitään selviä, hälyttäviä oireita ole. Kesällä koira puuskutti aika paljon esim. portaissa mutta tämä on vähentynyt selvästi lämpötilojen laskettua. Öisin joskus hengittää raskaammin ja kuorsaa kovaäänisesti.

Käytös: Epäilen dementiaa. Muistaa kyllä minut ja kodin. Hyvin tarkka päivittäisistä rutiineista (muistaa ruoka-ajat, makupala/lääkkeiden ottoajat, ulkoiluajat yms.). Muistaa hyvin läheiset ihmiset kuten mamman. Katsoo vähemmän tuttuja ihmisiä pitkään mutta muistaa kyllä sitten. Lapset selvästi hermostuttaa jopa pelottaa. Ärsytyskynnys vieraiden ihmisten suhteen alentunut. Välillä on sekä kotona että ulkona pöllähtäneen oloinen. Mutta muistaa sitten taas mitä on tekemässä. Yleisesti ottaen joutuu selvästi miettimään/muistelemaan asioita enemmän.



Lisään näitä jos tulee mieleen. Olen oppinut että kun itsekin menen lääkäriin niin kannattaa kirjoittaa kaikki oireet tarkasti paperille. Lääkärissä ei millään voi muistaa kaikkea. Ja tätä nyt toteutan myös koiran kohdalla.

2 kommenttia:

  1. Ihan samoja "oireita" on meidänkin koiravaarilla (12 vuotta). Päivä kerrallaan mennään ja yritetään tehdä koiran olo mahdollisimman mukavaksi. Kaikki mahdollinen tehdään vaikka vanha koira. Niin pitkälle mennään kuin päästään. Kipua ei mekään katsota mutta hidas ja vähän höppänä saa koira olla =) -Anu

    VastaaPoista
  2. Ihan samaa meillä on doggivanhuksenkanssa :( -Susku

    VastaaPoista

 Kesä alkaa oleen lusittu, mikä sopii mulle vallan mainiosti. Syksy on suosikki vuodenaika 💓💓💓