tiistai 24. toukokuuta 2016

PLL: Miten kodeiini toimii?

Tässä on juttua siitä kodeiinista (Panacod) mistä joskus puhuin. Kun ei mulla tehoa. Lääkäri selitti sen vähän selvemmin mutta kyllä tässäkin jotain on aiheesta.

http://www.potilaanlaakarilehti.fi/tiedeartikkelit/miten-kodeiini-toimii/#.V0QDqL4_U9p

Mitä kodeiini on?
Kodeiini kuuluu heikkoihin opioideihin ja on aihiolääke, jolla itsellään on varsin heikko opioidi vaikutus. Kodeiini muuttuu maksassa CYP2D6-entsyymin välityksellä morfiiniksi, jonka kautta suurin osa sen vaikutuksista välittyy. CYP2D6-entsyymin määrässä ja aktiivisuudessa on suuria yksilöiden välisiä eroja, mikä johtuu osittain perimästä.


Miten kodeiini toimii?
Ihmiset voidaan jakaa neljään ryhmään CYP2D6-genotyypin perusteella: erittäin nopeisiin, nopeisiin, keskinopeisiin ja hitaisiin.
Perinnöllisesti erittäin nopeilla CYP2D6-metaboloijilla on perimässään vähintään yksi ylimääräinen toimiva kopio CYP2D6-geenistä, jolloin he tuottavat aktiivista entsyymiä tavallista enemmän.
Hitaat CYP2D6-metaboloijat eivät tuota toimivaa entsyymiä ollenkaan, kun taas keskinopeat CYP2D6-metaboloijat tuottavat entsyymiä, mutta se toimii tavallista heikommin.
Suomalaisista peräti noin seitsemän prosenttia on perinnöllisesti erittäin nopeita, noin kolme prosenttia keskinopeita ja noin 2,5 prosenttia hitaita CYP2D6-metaboloijia. Loput, noin 87 prosenttia ovat nopeita.
CYP2D6:n geenimuutosten yleisyydet vaihtelevat huomattavasti eri väestöissä. Eräissä Pohjois-Afrikan ja Lähi-idän väestöissä jopa 20–40 prosenttia ihmisistä voi olla erittäin nopeita CYP2D6-metaboloijia.
Suun kautta otetusta kodeiinista metaboloituu morfiiniksi tavallisesti noin 6–10 prosenttia. Tavanomaisen 30 mg kodeiiniannoksen jälkeen elimistöön muodostuu siis noin 2–3 mg morfiinia.
CYP2D6-entsyymin aktiviteetista riippuen morfiinia voi kuitenkin muodostua selvästi enemmän (erittäin nopeat) tai morfiini voi jäädä kokonaan muodostumatta (hitaat).


Tarvitaanko kodeiinia?
Heikkona opioidina kodeiinia on käytetty keskivaikean kivun hoidossa tehostamaan joko parasetamolin tai tulehduskipulääkkeen vaikutusta. Tutkimusnäyttö sen lisätehosta on kuitenkin melko vähäinen sekä aikuisten että lasten hoidossa. Leikkauksen­jälkeisen tai traumaperäisen kivun hoidossa pelkkä ibuprofeeni vaikuttaisi olevan vähintään yhtä tehokas kuin parasetamoli-kodeiiniyhdistelmä.
Jos kodeiinia halutaan käyttää, olisi hyvä kartoittaa riskitekijät mahdollisimman laajasti ennen hoidon aloittamista. Myös CYP2D6-geenitestiä kannattaa harkita. Kodeiinin tehoon vaikuttavat paitsi ikä, sairaudet ja muu lääkitys, myös potilaan perimä.
On hyvä muistaa, että kodeiinin teho jää puutteelliseksi noin viidellä prosentilla väestöstä CYP2D6-entsyymin puutoksen tai hyvin vähäisen aktiviteetin johdosta.

1 kommentti:

  1. Kuulun tohon viiteen prosenttiin kanssa =p ei mitään tehoa sen paremmin positiivista kuin negatiivistakaan. Mieluummin otan vaikka buranan. -Susku

    VastaaPoista

 Kesä alkaa oleen lusittu, mikä sopii mulle vallan mainiosti. Syksy on suosikki vuodenaika 💓💓💓