perjantai 8. huhtikuuta 2016

6 asiaa, joita ei kannata sanoa masentuneelle

http://www.iltalehti.fi/mieli/2014012917991067_md.shtml

1. "Tiedän täsmälleen, miltä sinusta tuntuu."
Empatia on hyvä piirre ihmisessä, mutta sitä ei kannata käyttää valttikorttina, jos sinulla ei todellisuudessa ole hajuakaan siitä, mitä toinen on käymässä läpi.
Jos sinulla on omakohtaista kokemusta masennuksesta, voit yrittää auttaa toista masentunutta kertomalla omista kokemuksistasi, mutta älä edelleenkään yritä väittää, että tietäisit täsmälleen, miltä toisesta tuntuu. Jokainen masentunut käsittelee asioita omalla tavallaan.

2. "Älä välitä!"
Vaikkei tarkoituksesi olisi vähätellä toisen tuntemuksia, saatat tällaisella heitolla tehdä juuri niin. Masentuneet ihmiset kärsivät usein esimerkiksi unettomuudesta ja heikentyneestä keskittymiskyvystä, mitkä muuttavat arjen täysin. Miten sen voisi ohittaa olankohautuksella?

3. "Kyllä se siitä. Piristyisit nyt."
Tämä menee samaan kategoriaan edellisen kanssa. Saatat ajatella, ettei masentunut ihminen vain halua nähdä kaikkea sitä positiivista, mitä sinä näet elämässä, mutta todellisuudessa kaikki ei ole niin yksinkertaista. Masentunut voi ajatella, että vähättelet hänen tunteitaan. Paremmin pystyt auttamaan läheistäsi kuuntelemalla, mitä hänellä on sydämellään.

4. "Sinun täytyy olla vahva lastesi takia."
Älä syyllistä masentunutta ihmistä. Masennuksen kourissa kamppaileva näkee asiat muutenkin paljon kapeammin kuin muut, eikä tällainen lipsautus ainakaan auta asiaa. Leimaamatta masentunutta ihmistä huonoksi vanhemmaksi voit esimerkiksi tarjota lastenhoitoapua tai järjestää yhteistä tekemistä koko perheelle.

5. "Se on vain oman pääsi sisällä."
Tässä syyllistyt jälleen vähättelyyn. Jos masentunut ihminen voisi sormia napsauttamalla jotenkin "ryhdistäytyä", hän olisi sen varmasti jo tehnyt. Masennuksen hoitaminen on pitkä prosessi, jota varten ammattilaiset ovat olemassa. Älä sinä sotkeennu siihen.

6. "Ajattele niitä, joiden asiat ovat vielä huonommin kuin sinulla."
Saatat yrittää asettaa masentuneen ihmisen ongelmia "oikeisiin" mittasuhteisiin, mutta hyvin suurella todennäköisyydellä se ei onnistu. Yritä ymmärtää, että et pysty millään puheilla ottamaan toisen sairautta pois. Sen sijaan voit olla läsnä, kuunnella ja auttaa niissä käytännön asioissa, joissa läheinen haluaa ottaa apua vastaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

 Kesä alkaa oleen lusittu, mikä sopii mulle vallan mainiosti. Syksy on suosikki vuodenaika 💓💓💓