torstai 29. toukokuuta 2014

Ruoka: Kuusenkerkkäsiirappi

Ensimmäinen erä kuusenkerkkäsiirappia tehty :) Maku on kohdillaan mutta koostumus jäi hieman liian jähmeäksi ja tummaksi mutta eiköhän se silti toimi niinkuin pitää. Joka vuosi eka erä epäonnistuu ;P

Siirapin lisäksi kuusenkerkistä voi tehdä snapseja, likööriä, mehua, teetä sekä hauteita. Itse teen mielelläni siirappia koska siitä saa hyvin yskänlääkettä liuottamalla esim. veteen tai lisäämällä teehen. Mutta siirappi muodossa se sopii hyvin myös esim. pannarien tai lättyjen kanssa (nam).
Kerkät sisältävät runsain määrin hivenaineita, A-ja C-vitamiineja sekä antioksidantteja. Yskänlääkkeenä sitä käytetään ehkä eniten kuten myös irrottamaan limaa ja lievittämään tulehduksia mutta rohtona sitä käytetään myös mm. särkyihin, vatsavaivoihin ja reumaoireisiin.

Vaikka kuusenkerkkäsiirappi on todella hyvää niin liiallisella käytöllä voi olla haittavaikutuksia. Ja jos ekaa kertaa kokeilee niin kannattaa nauttia pieni määrä koska kuusi voi aiheuttaa allergiaoireita.

Kuusenkerkkäsiirappi

* 1litra kuusenkerkkiä
* 1litra vettä
* 500g sokeria

- Liota kerkkiä yön yli
- Siivilöi vesi pois ja lisää kerkkiin keitinvesi
- Keitä noin tunti
- Siivilöi kerkkävesi (eli kerkät tässä kohtaa voi heittää pois). Lisää sokeri.
- Anna kiehua hiljalleen. Alkuperäisessä ohjeessa on että 4 tuntia, mutta aika vaihtelee suuresti. Tällä kertaa keitin pari tuntia. Kannattaa välillä kokeilla koostumusta ja lopettaa keittäminen kun on siirappimaista ja riittävän juoksevaa.
- Pullota tai tölkitä. Säilytä jääkaapissa.
- Sen pitäisi pysyä juoksevana mutta jos se sattuu jähmettyyn kovaksi niin kannattaa  yrittää pehmittää sitä esim. vesihauteessa.





2 kommenttia:

 Kesä alkaa oleen lusittu, mikä sopii mulle vallan mainiosti. Syksy on suosikki vuodenaika 💓💓💓