sunnuntai 20. syyskuuta 2015

IL: Kuusi asiaa, joita ei tule sanoa lapsettomalle

Tässä pari tapaa saada minut hiiltymään, kuten varmaan monet muut tarkoituksella lapsettomat.

http://www.iltalehti.fi/perhe/2015091720366668_pr.shtml

"Miksi sinulla ei ole lapsia?"
Tämän kysymyksen esittäminen edellyttää, että olette tutustumisessa edenneet tasolle, jossa voidaan keskustella henkilökohtaisistakin asioista. Muista myös, että ne asiat voivat olla hyvin vaikeita ja vastaus voi olla surua täynnä. Varminta on odottaa, että tuttava ottaa itse asian puheeksi.
Muussa tapauksessa: Mitä se sinulle kuuluu?

"Olen pahoillani"
Mitä jos lapsettomuus onkin valittu asia ja kipakka vastaus kuuluu seuraavasti: "Minä en ole pahoillani, sillä päätin asiasta itse enkä kadu päätöstäni. Taustalla ei ole terveyteen liittyviä syitä."
Jälleen: Taustat on hyvä tietää ennen pahoittelua. 

"Oletko kokeillut sitä tai tätä hedelmällisyyshoitoa?"
Voit tarkoittaa hyvää, mutta nyt oletat, että keskustelukaverisi yrittää tulla raskaaksi ja kärsii hedelmättömyydestä. Vaikka tämä pitäisi paikkansa, voi tukea osoittaa paremmillakin tavoilla. Ei myöskään kannata kehottaa "vain rentoutumaan" tai todeta, että "tulet kyllä raskaaksi, kunhan lopetat liian yrittämisen". Jos nainen haluaa tulla raskaaksi, hän on todennäköisesti käynyt läpi aiheeseen liittyvän tiedon ja on ottanut kaikki keinot käyttöön.

"Kuka sinusta sitten huolehtii, kun olet vanha?"
Vaikea vastakysymys kuuluu: "Miten voit olla niin varma siitä, että omat lapsesi huolehtivat sinusta?"

"Mitä teet kaikella sillä vapaa-ajalla?"
Tämäkin kysymys voi osoittautua tunteettomaksi ja vääriin ennakko-oletuksiin perustuvaksi. Jos oletat, että lapsettomalla on valtavasti aikaa olla jouten, saatat samalla vähätellä hänen kokemansa stressin ja työtaakan määrää tai olettaa, että lapseton pitää tilanteesta, kun todellisuudessa hän kokee syvää surua lapsettomuudesta tai siitä, ettei ole löytänyt kumppania, jonka kanssa voisi perheen perustaa.

"Kyllä se mieli vielä siitä muuttuu"
Toteamus voidaan kokea syvänä loukkauksena sellaista kohtaan, joka on tehnyt päätöksen, ettei halua lapsia. Huonoja tokaisuja ovat myös: "Mutta sinusta tulisi niin hyvä äiti!" tai "Onhan sinulla vielä aikaa..."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

 Kesä alkaa oleen lusittu, mikä sopii mulle vallan mainiosti. Syksy on suosikki vuodenaika 💓💓💓