perjantai 14. elokuuta 2015

IL: Kun koko ajan sattuu - painajainen, jossa moni elää

http://www.iltalehti.fi/terveys/2015081320176622_tr.shtml

Ikävä kyllä lähes kaikista on kokemusta :(

Ylösnouseminen aamulla ei ole mikään vitsi
Ihmisille, jotka kärsivät kroonisista kivuista, voi sängystä ylöspääseminen olla fyysisesti vaikeaa. Fibromyalgiasta ja muista kroonisista sairauksista kärsivä Jenni Prokopy kertoo Preventionille, että kun hän herää aamulla, koskee häntä todellakin joka puolelle.
- Jaloissani, käsissäni, hartioissani, niskassani ja selässäni tuntuu äärimmäisen kivuliaalta ja jokaisen askeleen ottaminen koskee. Sängystä ylösnouseminen on minulle jokapäiväinen haaste.

Vaatteiden saumatkin voivat tehdä kipeää
Joissakin kroonisissa sairauksissa jopa vaatteiden saumat tai vyötärönauhat voivat ihoon painautuessaan pahentaa kipua.
- Joinain päivinä voi olla todella hankalaa löytää mitään päällepantavaa. Pahimpina päivinä yritän pukeutua niin väljiin vaatteisiin kuin vain mahdollista, sanoo Prokopy.

Masentumisen riski on suuri
Ihmiset, joilla on kroonisia kipuja, kärsivät masennuksesta muita todennäköisemmin. Kipuspesialisti Paul J. Christon mukaan myös itsemurhariski on näillä henkilöillä jopa tuplasti muita suurempi.
- Krooninen kipu voi tehdä masentuneeksi, jolloin voi myös menettää työkykynsä, ystävänsä ja muut asiat, jotka tekevät elämästä elämisen arvoista.
Krooninen kipu voi myös pahentaa jo todettua masennusta. Viimeistään tässä vaiheessa olisi hyvä kääntyä terapeutin puoleen.

Unensaanti voi olla vaikeaa
Kroonisen kivun oireet voivat tehdä nukahtamisesta ja hyvien unien saamisesta todella vaikeaa. Tämän seurauksena olo voi olla päivällä todella väsynyt ja kaikkien asioiden tekeminen voi tuntua vaikealta.
Prokopy kertoo auttavansa itseään iltarutiineilla, joihin kuuluu esimerkiksi meditaatiota, hengitysharjoituksia, laventeliöljyä, unilääkettä, korvatulpat ja pehmeät lakanat.

Kotiaskareet saattavat väsyttää
Monet kroonisista kivuista kärsivät ihmiset eivät kehtaa myöntää, etteivät he voi enää tehdä esimerkiksi kaikkia kodin perusaskareita. He yrittävät usein tehdä paljon yhdellä kerralla, jonka seurauksena he väsyvät ja tuntevat vielä enemmän kipua seuraavina päivinä. Oikean rytmin löytäminen voi siis olla heille hankalaa.

Keskittyminen tuottaa joskus tuskaa
Christon mukaan monilla hänen potilaillaan on keskittymisvaikeuksia. Kivusta voi tulla kaikenkattavaa, jolloin voi olla vaikeaa keskittyä mihinkään muuhun, kuten lukemiseen, liikuntaan tai jopa keskusteluun.
- Kipua ei voi unohtaa, koska se on koko ajan läsnä.

Seksi voi olla paljon vaadittua
Jotkin kiputyypit, kuten lantionpohjan kipu, voivat arvatenkin tehdä seksuaalisesta läheisyydestä kumppanin kanssa hankalaa. Myös hermokivut esimerkiksi jaloissa tai krooniset päänsäryt voivat tehdä hallaa seksielämälle.

Jos et näytä sairaalta, ihmiset eivät välttämättä usko sinua
Koska krooninen kipu ei yleensä näy ulospäin, saattaa näille ihmisille tulla sellainen tunne, että he ovat yksin sairautensa kanssa tai etteivät muut ihmiset usko heitä.
- Väärinymmärretyksi tulemisen tunne voi tuntua raskaalta ja voi jopa suututtaa kivuista kärsivää ihmistä, sanoo Christo.

Ystäväsi eivät välttämättä ymmärrä kipujasi
Krooninen kipu on jotakin sellaista, joka pitää tuntea, jotta sen voi täysin ymmärtää.
- Edes läheisimmät ystäväsi eivät siis välttämättä tiedä, mitä käyt lävitse. Etkä voi oikeastaan odottaa heidän ymmärtävän. Minulla on ystäviä, joilla ei ole koskaan ollut edes päänsärkyä. Pidän heistä paljon, mutta heillä ei ole käsitystäkään, millaista elämäni on, sanoo Prokopy.
Hän neuvoo ihmisiä kertomaan kivuistaan ystävilleen, jotta he eivät pety, jos kivuista kärsivä ihminen joutuu joskus esimerkiksi perumaan sovittuja tapaamisia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

 Kesä alkaa oleen lusittu, mikä sopii mulle vallan mainiosti. Syksy on suosikki vuodenaika 💓💓💓